Fagerhults Gård drivs av oss, Tomas och Annie Andersson. Här bor vi tillsammans med våra tre döttrar.

Vi har bott här och odlat på gården sedan 2013, då vi flyttade hit, till Annies pappas släktgård. I flera generationer har gården brukats, vilket vi är glada för att vara en del av. För varje år som går lär vi oss nya saker om både djurhållning och odling. Vad som passar både oss och gårdens förutsättningar.

Först flyttade några Skånska Blommehöns in i det gamla hönshuset som stod tomt. Sen några kaniner, som blev starten på vår resa mot att bli helt självhushållande på kött. 2015 började vi med biodling och har nu ett gäng kupor som förser oss med både vax men framförallt ljuvligt god honung. Två Linderödssvin köptes in våren 2017, ett halvår senare kom avelsgalten Olle och sedan dess har ett helt gäng med små kultingar fötts på gården. Vi säljer grisar både till liv, för att föra vidare generna i genbanken och bidra till lantrassvinets bevarande, men några skickas också till slakt. Hönsen och grisarna är en viktig del i kretsloppet hos oss. Grisarna rensar jorden från rotogräs, bökar upp och gödslar den. Hönorna äter gärna det ogräset vi rensar bort i våra odlingsbäddar och ger oss både gödsel, ägg och emellanåt tuppkött. Bina ger oss den finaste honungen, samtidigt som de pollinerar våra träd, buskar och grödor.

Odlingarna utökas mer eller mindre för varje år. Vi odlar dels i fasta dubbelgrävda bäddar, dels på friland efter grisarna berett jorden. Vi täckodlar så mycket vi kan och drar nytta av alla de fördelarna det för med sig. Såklart tillför vi ingen konstgjord gödning eller bekämpningsmedel. I största möjliga mån undviker vi även att använda oss av traktor eftersom vi vill minimera användandet av fossila bränslen samt förhindra att jorden packas i onödan. En tvåhjulstraktor har köpts in för att kunna avlasta våra kroppar samt göra odlingen mer tidseffektiv.

Hösten 2020 öppnade vi upp vår gårdsbutik, vilket var mer populärt än vad vi någonsin hade hoppats på! Försäljning av våra grönsaker och honung sker även via Rekoringarna i Jönköping/Huskvarna samt Vaggeryd.

Nu ser vi fram emot att se vad kommande säsong har att erbjuda. Vi kommer satsa på grönsaksprenumeration. och fortsätta sälja via både Rekoringarna samt gårdsbutiken. Hör gärna av er om ni har frågor!